8 Şubat 2021 Pazartesi

 Psikolojik Sağlamlık

            Psikolojik sağlamlık, son zamanlarda önemle üzerinde durulan bir kavramdır. Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelmektedir.

Psikolojik sağlamlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, psikolojik sağlamlık düzeyleri yüksek bireylerin, karşılaştıkları yoksulluk, şiddet, hastalık ve daha pek çok stresli yaşam olayıyla, daha başarılı bir biçimde mücadele ettikleri saptanmıştır. Bu bireylerin, aynı zamanda etkili problem çözme yeteneği ve etkili kişiler arası iletişim becerileri gibi olumlu özelliklere sahip oldukları vurgulanmıştır. Benzer olumsuz olaylar yaşayıp da başarısız olmuş bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin geliştirilerek, karşılaştıkları sorunların üstesinden daha kolay gelecekleri ya da bu streslerden en az zararla kurtulabilecekleri çalışmalarla ortaya konmuştur. 

     

            Psikolojik sağlamlığı yüksek olan kişilerde şu özellikler görülür:

·        Öz-yeterlilik, öz-denetim, öz-saygı, öz-güven gibi özellikleri gelişmiştir.
·        Geçmişe takılı kalmazlar.
·        Güçlü iletişim ve problemleri çözme becerileri vardır.
·        İyimser ve ümitvar kişilerdir.
·        Kendilerini oldukları gibi kabul ederler.
·        Pozitif duyguları daha çok yaşarlar.


Sonuç olarak psikolojik sağlamlık; başlarda bütünüyle yıkıcı olarak hissedilebilen yaşam koşullarından toparlanarak, güçlenerek çıkmayı ifade etmektedir. Psikolojik sağlamlığı yüksek kişiler, stresli ve acı veren yaşantıda; kendilerine yası, kederi, öfkeyi, kaybı ve şaşkınlığı yaşama şansını verirler, fakat bu duyguların, sabit kalmasına ve durağanlaşmasına izin vermezler. Bu bireyler örselenmiş yaşantılarını yeniden inşa ederler ve zorlukla baş ederken; hayatlarındaki yeni, güçlü yönleri de geliştirirler. Sağlamlık; rahatsızlık veren değişimle yüksek seviyede baş edebilme, aksiliklerden kolayca sıyrılma, zorlukları yenmede anlamını bulmaktadır (Sıebert, 2005; Akt. Özer, 2013).


KAYNAKÇA:

1. Özer, E. (2013). Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin Duygusal Zeka Ve Beş Faktör Kişilik Özellikleri Açısından İncelenmesi. Doktora Tezi. Necmettin Erbakan Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

2. Öz, F., Bahadır Yılmaz, E. (2009). Ruh sağlığının korunmasında önemli bir kavram:  Psikolojik sağlamlık. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi, 82- 89.

                                                                            https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/88536


3.   https://tuba-aydin.com/yilmazlik/


Bu makale, PsikoMedya e-Twinning Projesi için gayretli çalışmalarıyla bilinen, özverili öğrencimiz Konya Hüyük Makbule- Durmuş Akkuş Anadolu İmam Hatip Lisesi Ekibinden Huriye K. tarafından yazılmıştır. Bunun yanında makalede kullanılan görselin tasarımı da kendisine aittir.



Psychological Resilience

             Psychological resilience is a concept that has been emphasized recently. Psychological resilience, despite very difficult conditions, the person successfully overcome these adverse conditions and it means the ability to come and adapt.

In studies with psychological resilience; individuals with high levels of psychological resilience;  with poverty, violence, illness and many more stressful life events, it was determined that they struggled more succesful. These individuals also have positive traits like effective problem-solving ability and effective interpersonal communication skills. Studies have shown that when individuals who experience similar adverse events but fail, can improve their psychological resilience, they can overcome the problems they encounter more easily or get rid of these stresses with the least damage.

         

          The following features are seen in people with high psychological resilience,

 ·        Their characteristics such as self-efficacy, self-control, self-esteem and self-confidence are developed.

·        They don't stick to the past.
·        They have strong communication and problem-solving skills.
·        They are optimistic and hopeful people.
·        They accept themselves as they are.
·        They experience positive emotions more.


As a result, psychological resilience; it refers to recovering from living conditions that can be felt as completely destructive at first, and to come out stronger. People with high psychological resilience, stressful and painful life; They give themselves the chance to experience mourning, grief, anger, loss, and surprise, but they do not allow these feelings to remain constant and stagnate. These individuals reconstruct their traumatized lives. When dealing with the difficulty; they also develop new strengths in their lives. Psychological resilience; finds its meaning in dealing with uncomfortable change at a high level, overcoming setbacks and overcoming difficulties (Sıebert, 2005; Akt. Özer, 2013).


BIBLIOGRAPHY:

1. Özer, E. (2013). Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin Duygusal Zeka Ve Beş Faktör Kişilik Özellikleri Açısından İncelenmesi. Doktora Tezi. Necmettin Erbakan Üniversitesi/ Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

2. Öz, F., Bahadır Yılmaz, E. (2009). Ruh sağlığının korunmasında önemli bir kavram:  Psikolojik sağlamlık. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi, 82- 89.

                                                                            https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/88536


3.   https://tuba-aydin.com/yilmazlik/



    This article was written by Huriye K. from Konya Hüyük Makbule-Durmuş Akkuş Anatolian Imam Hatip High School Team, who is known for her diligent works for the PsychoMedya e-Twinning Project. In addition, the design of the visual used in the article belongs to her.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

May 9 Happy e Twinning Day:) Bozüyük Fen Lisesi