21 Ocak 2021 Perşembe

Azra Su G: TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK İLE MİZAH TARZLARI DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİSİ (THE RELATIONSHIP BETWEEN PSYCHOLOGICAL STABILITY AND HUMOR STYLE LEVEL OF MEDICAL FACULTY STUDENTS)

 Psikolojinin  uzak bir geçmişe dayandığı ama çok kısa bir tarihi olduğu söylenir. Psikolojiyi, insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalı olarak tanımlayabiliriz .  Psikolojik sağlamlık  konusunda her geçen gün daha fazla dikkat çekmesine rağmen evrensel olarak kabul gören bir kuram bulunmamaktadır.  Psikolojik sağlamlık ; kendini toparlama gücü, yılmazlık, dayanıklılık, esnek olma gibi kavramlarla açıklanmaktadır. Meslek gruplarında psikolojik sağlamlılığının, hizmet niteliğinde etki edebileceği göz önüne alınırsa bu alanda araştırma yapılması önemlidir . 


Tıp fakültesi eğitimi , diğer eğitim alanlarına göre daha uzun süreli , stresli ve yoğun bir süreçtir . Eğitim süreci içerisinde mesleki beceri geliştirme kaygısı yanı sıra öğrenciler sıklıkla bireysel travmalar olarak algılanabilecek ( hastalık, ölüm, sakatlık, mutsuzluk ) durumlara tanıklık etmektedir. Bu nedenle geleceğin hekim adaylarının psikolojik sağlamlık , mutluluk düzeyi ve olumlu mizahı kullanabilme yetenekleri ileri ki yaşantılarında önemli bir yer tutmaktadır .



Mizahın ve mizah duygusunun , dünyanın birçok  yerinde farklı coğrafyalarda ve farklı kültürlerde, bireyin psikolojik ve fiziksel sağlığına iyi geldiğini, diğer kişilerle olan ilişkilerini geliştirdiğini, en nihayetinde insanların refah düzeyine katkısı olduğu belirtilmiştir.  Son 20 yılı aşkın bir süreden beri, olumlu mizah tarzının psikolojik sağlamlığı geliştirici bir durum olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra mizah,  insanların  birbirlerine karşı yıpratıcı amaçla kullanıldığında , öz saygıya zarar verici , kaygı ve depresyon düzeyini arttıran iyi oluş düzeylerini olumsuz bir şekilde etkileyen bir özellik olarak tanımlanmaktadır . Tıp öğrencilerinin  psikolojik sağlamlık düzeyi ve mizah yaşantıları ile ilişkisi incelendiğinde ; psikolojik sağlamlık ile mizah arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptanırken , olumsuz mizah arasında negatif yönden zayıf korelasyon olduğu saptanmıştır .

Bu yazı PsikoMedya eTwinning Projesinin aktif çalışmalar sergileyen öğrencisi Azra Su tarafından kaleme alınmıştır. Azra Su Karatay Konya AİHL de  eğitim görmektedir.

Psychology is said to have a distant past but a very short history. We can define psychology as the branch of science that studies human and animal behavior. Although it is getting more and more attention on psychological resilience, there is no universally accepted theory. Psychological resilience; It is explained with concepts such as self-recovery, resilience, endurance, flexibility. Considering that psychological resilience may affect the service quality in occupational groups, it is important to conduct research in this area.

Medical school education is a longer, stressful and intense process compared to other educational fields. In addition to vocational skill development anxiety, students often witness situations that can be perceived as individual traumas (illness, death, disability, unhappiness). For this reason, the psychological resilience, happiness level and ability to use positive humor of the future physician candidates have an important place in their future lives.

It has been stated that humor and sense of humor improve the psychological and physical health of the individual in different geographies and different cultures in many parts of the world, improve their relations with other people, and ultimately contribute to the welfare level of people. Over the last 20 years, it has been established that positive humor style improves psychological resilience. In addition to this, humor is defined as a feature that damages self-esteem and negatively affects their well-being levels, which increases the level of anxiety and depression when used for abrasive purposes. When examining the psychological resilience level of medical students and their relationship with their humor experiences; While a moderate positive correlation was found between psychological resilience and humor, a weak negative correlation was found between negative humor.

This article was written by Azra Su, an active student of the PsychoMedya eTwinning Project.

 

Yararlanılan Kaynak: 

AÇIKGÖZ M.,2016, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlık İle Mizah Tarzları Ve Mutluluk Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi,Yüksek Lisans Tezi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

May 9 Happy e Twinning Day:) Bozüyük Fen Lisesi