28 Ocak 2021 Perşembe

Şevval A. writed... PSYCHOLOGİCAL RESİLİENCE


 

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Psikolojik sağlamlık araştırmalarındaki temel soru şudur: ‘’ neden bazı insanlar baskı altında yıkılırken, diğerleri; şiddetli hastalık, sevilen birinin ölümü, yoksulluk ve hatta doğal afetler veya savaş gibi büyük felaketler karşısında zarar görmemiş görünmektedir? Boylamsal açıdan bakıldığında, cevap aranan, gelişimsel sor; ‘’ nasıl olup da bazı çocuklar ve gençler güçlüklerin üstesinden gelerek kendine özen gösteren, yeterli ve kendine güvenen yetişkinler haline gelmektedirler.’’

Hastalıklar, kayıplar, yas, ayrılık, doğal afetler, ilişki problemleri, iş kaybı, psikolojik rahatsızlıklar… Yaşamda başımıza birçok olumsuz olay gelebiliyor. Bu olayları engellememiz genelde mümkün değil. Kimi insanlar karşılaştıkları bu zorlukları çabucak atlatıp eski hallerine dönerken, kimileri desteğe ihtiyaç duyabiliyor. İşte bazılarını zorlu yaşam olayları karşısında esnek hale getiren bu özelliğin adı, psikolojik sağlamlık veya duygusal dayanıklılık.

Psikolojik sağlamlık zor durumlar karşısında adeta bir hacıyatmaz gibi yeniden ayağa kalkma ve toparlanma yeteneği olarak tanımlanıyor. Bu travma sonrası büyüme (veya gelişme) kavramına yakın olmakla birlikte aynı şey değil. Travma sonrası gelişme, travmalardan güçlenerek ve iç görü kazanarak, ilişkileri daha da kuvvetlendirerek çıkmayı ifade ediyor. Psikolojik sağlamlık ise, zor olaylar karşısında hemen toparlanmayı ve eski halinde dönmeyi ifade ediyor.

Yüzüklerin Efendisindeki Frodo’nun ve Harry Potter’ın hikayeleri, Davut ve Yusuf peygamberlerin kıssaları birer “psikolojik sağlamlık” örneği.

Psikolojik sağlamlık yıllar içinde değişebilen, artıp azalabilen bir özelliktir. Pozitif psikolojinin kurucusu Martin Seligman, özellikle Amerikan askerlerinin psikolojik sağlamlık düzeylerini geliştirmek için programlar hazırlamış. Psikolojik sağlamlığı geliştirmek için yapılabilecek en önemli şeylerden biri amaç belirlemek ve bu amaca ulaşmak için bebek adımları ile denemeler yapmaktır.

 

    Psikolojik sağlamlığı yüksek kişilerin,

           Kendi kaynaklarının farkında olduğu,

           Problem çözme, dikkat ve adapte olma yeteneklerinin gelişmiş olduğu,

           Gerçekçi yaşam amaçlarının olduğu,

           Öz-yeterlilik, öz-denetim, öz-saygı, öz-güven ve özerkliklerinin gelişmiş olduğu,

           Duygularını düzenleyebildikleri,

           Duygularının farkında olup onları bastırmadıkları,

           İyimser ve ümitvar kişiler oldukları,

           Kendilerini oldukları gibi kabul ettikleri,

           Mizah anlayışlarının olduğu,

           Pozitif duyguları daha çok yaşadıkları,

           Maneviyat sahibi oldukları,

           Değiştiremeyecekleri şeyleri kabullendikleri,

           Fiziksel olarak aktif kişiler oldukları,

           Ve başlarına gelen olayların geçici olduğunun farkında oldukları gözlenmiş.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KAYNAKÇA

www.uplifers.com    www.slideplayer.biz.tr  

 

REFERENCES

www.uplifers.com      www.slideplayer.biz.tr 

 

              PSYCHOLOGICAL STABILITY

The main question in psychological resilience research is: "Why do some people collapse under pressure, while others; Seems unharmed in the face of severe illness, death of a loved one, poverty and even major disasters such as natural disasters or war? Longitudinally, the developmental question for which an answer is sought; "How is it that some children and young people overcome difficulties and become self-caring, competent and confident adults?"

Diseases, losses, mourning, separation, natural disasters, relationship problems, job loss, psychological disorders… Many negative events can happen to us in life. It is generally not possible for us to prevent these events. While some people quickly overcome these difficulties and return to their former state, others may need support. Here's the name of this feature, psychological resilience or emotional resilience, that makes some of them flexible in the face of difficult life events.

Psychological resilience is defined as the ability to stand up and recover in difficult situations, like a tumbler. This is close to the concept of post-traumatic growth (or development) but is not the same. Post-traumatic development refers to getting out of traumas by gaining insight and strengthening relationships. Psychological resilience, on the other hand, means recovering immediately in the face of difficult events and returning to its former state.

The stories of Frodo in The Lord of the Rings and Harry Potter and the stories of the prophets David and Joseph are examples of "psychological resilience".

Psychological resilience is a feature that can change, increase or decrease over the years. The founder of positive psychology, Martin Seligman, prepared programs specifically to improve the psychological resilience of American soldiers. One of the most important things that can be done to improve psychological resilience is to set a goal and experiment with baby steps to achieve that goal.

 

 People with high psychological strength,

• Being aware of its own resources,

• Improved problem solving, attention and adaptability skills,

• Have realistic life goals,

• Self-efficacy, self-control, self-esteem, self-confidence and autonomy are developed,

• They can regulate their emotions,

• Being aware of their feelings and not suppressing them,

• They are optimistic and hopeful people,

• that they accept themselves as they are,

• Have a sense of humor,

• They experience more positive emotions,

• They have spirituality,

• They accept things they cannot change,

• They are physically active people,

• And it was observed that they were aware that the events that happened to them were temporary.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

May 9 Happy e Twinning Day:) Bozüyük Fen Lisesi